Jövőkép

A kutatási infrastruktúra továbbfejlesztését és folyamatos korszerűsítését a kutatási és szolgáltatási színvonal megőrzése céljából az alábbi beszerzésekkel tervezzük megvalósítani.

Infrastrukturális beruházásokra tervezett összeget főként a meglévő laboratóriumok állagmegóvása mellett a terepi földi és légi autonóm eszközök számára egy új karbantartó és tároló hely kialakítására szeretnénk fordítani.

A beruházások másik iránya az az eszközfejlesztés. Mivel az eszközállományunk folyamatos használatban van, valamint az ilyen jellegű eszközök folyamatos fejlesztése újabb generációi érkeznek, így az elkövetkező 5 év alatt szinte az eszköz állomány nagy részét le kell cserélni azok elavulása és elhasználódás miatt.

A kísérleti platformok és a laboratóriumi környezet folyamatos fejlesztéséhez szükség van a földi és légijárművekhez kapcsolódó új hardver eszközökre, pl. érzékelőkre, mérőeszközökre, kommunikációs eszközök beszerzésére, valamint a fedélzeti és laboratóriumi rendszerek folyamatos szoftver fejlesztésére, valamint meglévő licencek hosszabbítására. Szükségünk van továbbá számítógépesrendszerek és HIL szimulációs rendszer beszerzésére, majd folyamatos fenntartására, új prezentációs és terepi bemutató eszközök beszerzésére, valamint teherszállításra képes kvadrokopterekre, drónokra közepes és nagy teljesítményű fedélzeti számítógépekkel terepi és beltéri navigálásra, fotogrammetriai szenzorokkal, lidar szenzorokkal, adatrádiókkal, kamerarendszerrel, pozícionáló rendszerekkel és hálózati eszközökkel, valamint a hozzájuk kapcsolódó szoftverekkel a tesztaréna bővítéséhez. A terepimérésekhez földi irányító állomásra. A beltéri teszt platform továbbfejlesztéséhez és kiterjesztéséhez földi vibrációs tesztek folytatásához aeroelasztikus jelenségek vizsgálatára szabályozott külső rezgéseket előállító aktuátorokra és kapcsolódó ipari adatrögzítő egységekre. Emellett nagy teljesítményű asztali és hordozható számítógépekre és kiegészítőkre.

Image

© 2024 HUN-REN SZTAKI. All Rights Reserved.